Over de New Manhattan Big Band

De New Manhattan Big Band, opgericht in 1991, dankt haar naam aan de toenmalige bouwplannen van de gemeente Amersfoort, die de stad wilde transformeren tot een “nieuw Manhattan aan de Eem”. Die Amerikaanse allure móet de bigband in haar ontwikkeling haast wel geïnspireerd hebben. Hoe anders is de Amerikaanse branie van het ensemble te verklaren, het lef om uitdagingen aan te gaan! Verwacht van de NMBB bijvoorbeeld niet alleen Count Basie en Duke Ellington – ook al spelen ze die muziek óók met verve. In het repertoire van de band vinden we soundtracks uit films terug, popsongs van artiesten als Norah Jones, Michael Buble en Caro Emerald, en heerlijk zompige funk in de vorm van Chameleon van Herbie Hancock en Tutu van het gelijknamige album van Miles Davis. Kortom, de NMBB zoekt altijd graag het avontuur op.

Wat de NMBB echter vooral zo bijzonder maakt, is dat de bandleden, hoewel van persoon tot persoon misschien gemiddeld Hollands-nuchter, op het juiste moment de remmen kunnen losgooien om meeslepende muziek te creëren, muziek die swingt én van tijd tot tijd ook ontroert. Zeker ook wanneer de band een sublieme eenheid vormt om haar gastsolisten te begeleiden. In het verleden waren dat uiteenlopende artiesten als zangeres Gail Pettis, vibrafonist Tjaco Oostdijk, rapper Diggy Dex en, in het recentere verleden, percussioniste Danique Kos – al kun je bij laatstgenoemde ook stellen dat zij de NMBB begeleidde, dus juist omgekeerd. En in het heden staat de NMBB muzikaal hecht verenigd achter haar vaste zangeres Heleen van de Water.

Elke maandag komt de band samen aan de Dollardstraat, om, onder leiding van dirigent Daniel Follman, hard te werken aan het verder ontwikkelen van het repertoire. En van tijd tot tijd, of beter gezegd zo vaak mogelijk, slaat de band live toe: in Utrecht, in Apeldoorn, in Hoogland, in Baarn, Amerongen, Leusden, en waar de band verder ook maar een podium vindt om haar kunsten te vertonen. En altijd met grote toewijding én een opperbest humeur, of, om de titel van een van de nummers op het repertoire van de NMBB te gebruiken: Feelin 'good!