Gail Pettis

Gail Pettis

Uit een artikel van TODD MATTHEWS EARSHOT JAZZ : juli 2005.
“Jazz Vocalist Gail Pettis Touches the Essence and Soul of Song”
Dit gesprek vond plaats op 30 mei 2005. Het is een klein jaar voor haar optreden met de NMBB op de openingsavond van Amersfoort Jazz 2006. Ze vindt het niet voldoende om te weten hoe een jazzstandard gezongen moet worden; Pettis wil meer. Elk optreden stelt haar in staat op zoek te gaan naar de kern van de songs, de emotie ervan te doorgronden en te ontleden.
“Een goede kop koffie en een gesprek over de muziek waar ik van houd. Mijn verjaardag kan niet beter beginnen“ zei ze tijdens het gesprek op 30 mei 2005. ze straalt zelfvertrouwen en kalmte uit als ze vertelt waar zij in de muziek naar zoekt. Emotie is de waarde van jazz; het is wat je geeft en ontvangt. De meeste songs in haar repertoire heeft ze op gevoel gekozen, sommige zelfs na ze slechts één keer te hebben gehoord. Enkele koos ze zelfs uit op basis van de instrumentale versie en pas veel later kwam ze achter de tekst (In The Wee Small Hours“ en “The Touch Of Your Lips). Toen ze deze liedjes door het Randy Halberstadt Trio hoorde spelen herinnerde ze zich deze weer.
Vier keer genomineerd voor en recent winnaar van de Earshot Golden Ear Award "2007 Northwest Vocalist of the Year" is Gail een welkomen aanvulling voor de Pacific Northwest jazz scene. Haar rijke warme stem en haar ingetogen frasering verleiden tot vergelijkingen met Nancy Wilson, Sarah Vaughn en Carmen McRae en Cadence Magazine beschreef haar stem als 'heerlijk soulvol".
Als kleindochter van Delta Blues gitarist Arthur Pettis, groeit Gail op in Gary, Indiana en woont nu in Seattle, WA. In 2002 stapt ze over van een carrière als orthodontist naar de jazz.
Tijdens het Amersfoort Jazz Festival 2006 trad ze als artist-in-residence op met onder andere de New Manhattan Big Band, Eddie Conard en de Dutch Jazz Cats en op kleinere podia in Amersfoort en Harderwijk. In deze tournee was een stop in Kobe (Japan) opgenomen. Daar trad ze als gastartiest in de KAVC Hall op als winnaar van de Seattle-Kobe Female Jazz Vocalist Audition.
Haar debuut CD, “May I Come In?” werd goed ontvangen en kreeg internationale airplay in Duitsland en Portugal en een nominatie voor de Earshot's Golden Ear award “2007 Northwest Recording of the Year”. De tweede CD, “Here In The Moment” (januari 2010) kwam binnen op plaats 9 van de Jazzweek National Airplay Chart en bereikte plaats 5 volgens Jazzweek op 1 maart 2010. Gail heeft ook vocale bijdragen geleverd aan de voor een Grammy genomineerde CD, "Colabs". Verder heeft ze nummers in grote films gezongen en waren voiceover- en jingle-werk van haar te horen op radio en TV.