Mirthe Bron

Mirthe Bron

Mirthe is zangeres, actrice en theatermaker. Haar kracht ligt in haar veelzijdigheid. Van Duitse spionne tot dochter van Freddie Mercury en van komische cabaret-chick naar dramatische chansonnière. Mirthe draait er haar hand niet voor om. Master entertainer Sven Ratzke zei over haar: ” Mirthe is een multi-talent om te koesteren! Energiek, enthousiast en eigenzinnig. Zij combineert op een prachtige manier haar talenten zang, acteren en performance. Zij verdient een plek om te stralen.
Vanaf september 2016 speelt Mirthe de voorstelling Daddy Freddie, een bijzondere theaterbelevenis waarin Mirthe in de huid kruipt van de dochter van Freddie Mercury en het publiek meeneemt naar het rijke oeuvre en het onstuimige leven van één van de meest iconische rocksterren aller tijden. Een show vol grappige anekdotes, pikante ontboezemingen en prachtige liedjes in het Engels én in het Nederlands. Bijgestaan door basklarinettist Coen Kaldeway en percussionist Janco van der Kaaden brengt zij een persoonlijke muzikale ode aan Freddie Mercury. De festivaleditie van deze voorstelling zal te zien zijn op het Broadway festival in den Hoorn, Texel en was eerder een groot succes op het Sonsbeek theaterfestival in Arnhem en de Valkhof theateravenue in Nijmegen.
Sinds 2014 maakt Mirthe deel uit van Dames Eerst, een muzikaal cabaret gezelschap met Gerrie van der Klei, Mylou Frencken en Anouk van Nes. Zij verving Céline Purcell tijdens de Purper Ladies tour, dat beviel zo goed dat Dames Eerst is ontstaan. Er volgden pop-up voorstellingen over actuele, niet alledaagse thema’s zoals ‘Buitenspel’ en ‘In de stemming'. In het voorjaar van 2016 tourde Dames Eerst door het land met de voorstelling 'Met de punt naar voren’, een alternatief voor EK-voetbal haters. Mirthe schrijft liederen en scènes voor Dames Eerst.
Mirthe was ook te zien in de voorstellingen: ‘Land of hope and glory’, ‘Mata Hari’, 'Orpheus, retourtje onderwereld’, ‘Scrooge’, ‘Liedjes van Louis Davids’, ‘Peptalks’, ‘Jules de Corte, wie is dat?’ en ‘Eva lag bij Nachte’.
Ze verleende haar medewerking aan diverse bijzondere muzikale projecten zoals Diggy Dex meets the New Manhattan Bigband in 2012, Ode aan Edith Piaf en het Gymnastiek Gala van Antwerpen en Almere. Zij is te zien in diverse commercials en bedrijfsfilms op televisie en internet onder anderen voor het Voedingscentrum, de Consumentenbond en BrandDeli.
Daarnaast schreef Mirthe scripts voor de voorstellingen ‘de Wilhelmusshow’ voor de grote kerk in Breda en ‘Midden in de winternacht, a christmas dinner revue’ en ‘Dick’ voor cultuurcentrum Parnassos in Urecht. Verder bracht zij onder de naam Eva een cd uit met eigen Nederlandstalig werk.