Tjaco Oostdijk

Tjaco Oostdijk

Het was in 2006 dat we op zoek gingen naar een vibrafonist. Onze vaste volgers zullen zich vast wel herinneren dat Wim Hoffmann, oorspronkelijk op tenor en later op bariton, bij optredens regelmatig vibrafoon speelde. Wij wisten dat we met zijn vertrek met name dat aspect zouden gaan missen.
In die zoektocht op internet vonden we Tjaco Oostdijk. Hij werd geboren op 7 januari 1981 in Goes en hij zal een jaar of 7 zijn geweest toen hij van zijn oom een drumstel kreeg. Vanaf dat moment is Tjaco verslaafd aan de ‘drums’. Reden genoeg om eens nader met hem kennis te maken.

Na een paar drumlessen van zijn oom werd hij lid van de plaatselijke drumband. Kort daarna ging hij naar de plaatselijke muziekschool om percussie en drums te leren. Na snaredrum en pauken switchte hij al snel naar het drumstel. Toen hij ook wat xylofoonlessen kreeg was zijn belangstelling voor de vibrafoon gewekt. Tot zijn 15e trad hij met de drumband op maar werd ook gevraagd bij andere drumbands. Met die orkesten nam hij ook deel aan concoursen. Zijn muzikale interesse richtte zich ook op de jazz. Hij speelde toen in de 'Misty Jazz Band' waarin ook, de nog jonge Rik Mol (nu Europa's grootste trompet talent) speelde. Op zijn 18e ging hij naar het Conservatorium in Amsterdam. Zo kwam hij in de Amsterdamse jazz-scene terecht. Daar hij speelde in veel bands en heeft hij een aantal projecten opgezet. In het 3e studiejaar ving hij met zijn studie vibrafoon aan. In 2003 studeerde hij af voor zijn Bachelor waarna hij werd toegelaten tot de 'post-graduate' cursus. In 2006 slaagde hij voor zijn Master diploma. Waar, wat en met wie hij ook speelt, hij streeft allround ontwikkeling na en zo heeft hij dan ook veel ervaring opgedaan met allerlei muziekstijlen en in veel verschillende bands.
Hier kunnen namen genoemd worden als Don't Explain (vocal jazz), Discover (funk en soul covers), Diggin’ The Groove (Earth, Wind & Fire en Tower of Power covers), Reflections (Motown), Lean On Me (allround covers), Saskia Laroo Band, New Generation Big Band, Eric van de Kerkhof (fusion). Daarnaast heeft hij ook vibrafoon projecten opgezet en er aan deelgenomen zoals de Modern Jazz Quartet tribute band, Vocal Vibes, The Vibe, Sax & Vibes en Dave Sahanaja. De focus is daarbij vooral op jazz en fusion. In 2009 richt hij zich op theatershows zoals Xynix Opera die baseert op klassieke opera's, sprookjes of mythen speciale gericht op jeugd en onderwijs. Eind mei, begin juni 2010 speelde hij mee in de Xyinx opera Blauwbaard in de Veerensmederij op het terrein van de NS in Amersfoort.
Verder geeft Tjaco ook nog twee dagen per week drumles op de muziekschool in Haarlem en Heemstede en naast dat alles raakt hij in 2008 ook nog eens actief betrokken bij de oprichting van de eerste en enige online-vibrafoon school ter wereld met lessen en adviezen van ’s werelds beste vibrafonisten als Gary Burton, Joe Locke, David Friedman, Tony Miceli, Ed Saindon, John Piper met wereldwijd zo’n 1300 leden.