NMBB gaat naar Frankrijk

  zaterdag 27 mei 2017

Het was in november 2015 toen onze voorzitter, Herman van de Ven, tijdens een optreden in de Café Noot in Hoogland door onze bassist werd geattendeerd op een echtpaar. Even later was hij met Fons en Anne Cornelissen druk in gesprek. Tijdens dat gesprek werd duidelijk dat zij de NMBB een leuke band vonden. Al snel kwam de vraag of wij geïnteresseerd waren in een uitwisseling met een Frans orkest. Dat gesprek is later voortgezet en (Herman was inmiddels behoorlijk enthousiast geworden) werd het idee doorgegeven aan alle bandleden.
Fons en Anne zijn Nederlanders, maar wonen een groot deel van het jaar in hun prachtige huis met landgoed in Agde, Zuid-Frankrijk, dicht bij de Midellandse Zee.
Fons speelt gitaar in het Agde Swing Orchestre (ASO). Het bestuur had hem gevraagd of hij kon proberen contact te leggen met een Nederlands orkest dat mogelijk geïnteresseerd zou zijn in een uitwisseling. Toen Fons en Anne weer in Nederland waren, voor werk en familie, kwam hij na wat zoeken en bellen op ons optreden in Café de Noot terecht.
Na een intensieve mailwisselingen en diverse telefoongesprekken is Herman in mei 2016 naar Agde gegaan. Hij was uitgenodigd door de voorzitter van het ASO, Hervé Equin, om kennis te maken en een concert van het orkest bij te wonen. Die uitnodiging werd natuurlijk van harte aanvaard.
Herman heeft in Agde genoten van de Franse gastvrijheid. Hij vertelde zoiets nog nooit ervaren te hebben. Wat een ontzettend aardige mensen, fantastisch eten en drinken in een betoverende omgeving. Als hoogtepunt werd hij gevraagd om tijdens hun concert mee te spelen op trombone. Gelukkig was hij voorbereid, hij had namelijk zijn mondstuk meegenomen en hij kon de trombone van dirigent Hervé Fünfstück gebruiken.
Het werd een prachtig concert – volgens Herman niet noodzakelijkerwijze vanwege zijn bijdrage. Hij vond het een fijn orkest om naar te kijken en luisteren; wel een wat ander genre dan de NMBB, maar toch een hoog gehalte entertainment. Na het concert volgde een gezellige receptie met een heerlijke wijnen uit de kelder van een plaatselijke wijnboer. Tijdens de terugreis naar Nederland voelde Herman het als een opdracht om een en ander in werking te gaan zetten en de band te enthousiasmeren voor een spannende reis naar Agde in july 2017. Wij zullen daar rond de Franse Nationale Feestdag op 14 juli, in ieder geval twee keer optreden op 14 en 16 juli in de Jardin de Saint Adrien. Aan een derde optreden op 15 juli in de stad Agde zelf, wordt nog gewerkt .
Inmiddels nadert juli en weten de bandleden die meegaan, hoe zij naar Agde gaan. Een deel van de muzikanten gaat met het vliegtuig en een ander deel gaat met een gehuurd busje. Daarin kunnen ook de instrumenten, versterkers etc. mee. Ook heeft een enkeling de vakantie gekoppeld aan dit avontuur. Heel fijn is het dat ook onze zangeres, Heleen van de Water mee gaat. Helaas kunnen vier muzikanten niet mee en voor hen zijn vervangers gevonden. De kosten van deze trip komt in principe geheel voor rekening van de leden van de band. Overheadkosten worden hoofdelijk onder de leden omgeslagen. De meeste muzikanten zullen verblijven bij gastgezinnen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het uitwerken van de details van onderdak, tijdschema’s en draaiboek.
Zonder nu meteen een crowdfunding op te starten zou het toch wel heel fijn zijn als iedereen die de NMBB een warm hart toedraagt, een kleine bijdrage in onze kosten zou kunnen leveren. Dat kan door die bijdrage te storten op IBAN: NL12 INGB 0006 1886 95 ten name van de New Manhattan Big Band onder vermelding van: Ondersteuning NMBB Agde trip.